Kürtöskalács Tanodában workshop Budapest belvárosában - Meglepkék

28 000 Ft-tól

Kosárba

Kürtöskalács Tanodában workshop Budapest belvárosában

Kürtöskalács Tanodában workshop Budapest belvárosában fő kép

 

Különleges lehetőség a Budapesten barangolóknak vagy a kürtöskalács imádóknak :-))

Ne csak megkóstolhassátok, de el is készíthessétek saját kezűleg ezt a Hungarikum-nak nyilvánított édességet.

A „Kürtőskalács Tanoda” befogadó képessége egyszerre maximum 8 fő. Minimum létszám: 2 fő. Tapasztalataink alapján ez az a létszám, amivel szakszerűen és személyesen tudunk foglalkozni.

A workshopot szakképzett személyzet tartja, melynek során egy kis bevezető történetet követően végigkövetjük a kürtőskalács készítésének lépéseit a tészta összeállításától a sütésig és ízesítésig.

A workshop végeztével mindenki elfogyaszthatja vagy elviheti az általa készített kürtőskalácsot és egy névre szóló angol vagy magyar nyelvű oklevelet.

A workshop időtartama: 30 perc, max 45 perc.

Kürtöskalács rövid története:

Eredetileg a sütéshez szükséges fahengeren forgatták a kalácsot a forró parázs felett. Terméskövek között, szított parázson is lehetett sütni. Ilyenkor a hengerből kiálló vasrudakat a kövek támasztották alá. A mezővárosokban száraz kukoricaszár-darabokra tekerték fel a tésztát. Így ott a kalács mérete kisebb lett, innen maradt fent a villanyon sütött kürtőskalács kisebb mérete is. Ezt nem lehetett csíkokra szedni vagy darabolni. A 20. század elején a kürtőskalács felületét kristálycukorral és dióval kezdték ízesíteni. Ettől még kedveltebbé vált a készítmény. 

Az 1795-ös kézirat, mely értelemszerűen a korábban megtanult, ismert és elkészített ételeket, recepteket tartalmazza, olyan kordokumentum, mely bizonyság arra, hogy a kürtőskalácsot hazánkban a 18. század közepétől ismerik és fogyasztják, tehát több mint 200 éves múltja van. 

1858-ban Pesten, Heckenast Gusztáv által jelent meg Németh Susánna (Zsuzsanna) először Kassán kiadott szakácskönyve: a Magyar Szakácskönyv. A mű 12 kiadást ért meg a 19. században, amely szintén tartalmazza a kürtőskalács receptjét, azonban itt jelzővel Nagy dorong fánk néven. Az 1892-ben, Budapesten megjelent Valódi magyar szakácskönyv című munkájában Zilahy Ágnes által közzétett recept, szintén bizonyítja a magyarországi előfordulását a kürtőskalácsnak. 

L Sinkó Rozália összefoglaló tanulmánya alapján az 1930-as években a Tiszántúl, valamint a kis-sárréti településekkel szoros kölcsönhatásban lévő Bihar megye, népi táplálkozásáról a korszak két meghatározó néprajztudósának, Ecsedi Istvánnak és Szűcs Sándornak leírásából szintén írásos emlékek tanúsítják a kürtőskalács meglétét Magyarországon. Erre felé a kürtőskalácsot ˝fánsült˝ kalácsnak nevezték és ünnepek alkalmával készítették. 

A fent említett hiteles források igazolják, hogy a kürtőskalács, vagy az azonos módon elkészített, de tájegységenként másképpen nevezett süteményt a Kárpát- medence középső részén, jelenlegi határainkon belül, a 19. század első felétől készítették és készítik ma is. 

A kürtőskalács, mivel a székely tájegységben maradt fent a legautentikusabban, az erdélyi táplálkozáskultúra jelképévé vált. A régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítették, mely hagyomány napjainkban is él Székelyföldön.

Élmény időtartama
45 perc
A helyszín leírás

Az élményajándék helyszíne: Budapest.

Átvételi módok

Elektronikus utalvány
Azonnal letölthető, kinyomtatható, éjjel-nappal elérhető
Személyesen irodánkban

címünk: 1095 Budapest, Tinódi Lantos Sebestyén köz 1. (sarok üzlet).

 

TÉRKÉP ITT!

 

(rendelhetsz/átvehetsz hétköznap munkaidőben 8-17 között)
Futárszolgálat: 1.790 Ft

60.000 Ft feletti rendelés esetén INGYENES kiszállítás!

- 60.000 Ft felett INGYENES!
- hétköznap 16 óráig leadott megrendelésed a következő munkanapon megkapod, akár másnapra!

Fizetési módok

Bankkártyával online a weboldalon keresztül
Banki átutalással
Készpénzzel irodánkban
Futárnak készpénzzel vagy bankkártyával
OTP és K&H Szépkártyával

Írj nekünk e-mailt, minden kérdést hamar  megválaszolunk: info@meglepkek.hu, ha még ennél is gyorsabban szeretnéd a választ akkor itt jobb oldalt a chatablakban a kollégák munkaidőben (8:00-17:00-ig) megválaszolnak minden kérdést.

Kürtöskalács Tanodában workshop Budapest belvárosában

28 000 Ft-tól
1 400 pont ügyfélkártyára

Kapcsolódó élmények

VR A Rettegés Háza - Elátkozott Lelkek
VR A Rettegés Háza - Elátkozott Lelkek

2-4

Budapest, VIII. kerület

60 p

15 900 Ft-tól
Megnézem
Bérelj SUP-ot és fedezzétek fel a gyönyörű Tisza-tavat
Bérelj SUP-ot és fedezzétek fel a gyönyörű Tisza-tavat

1-2-3-4-5-6 fő

Tiszafüred

1-2 ó vagy egész nap

3 000 Ft-tól
Megnézem