Kürtöskalács Tanodában workshop Budapest belvárosában - Meglepkék

28 000 Ft-tól

Kosárba

Kürtöskalács Tanodában workshop Budapest belvárosában

 

Különleges lehetőség a Budapesten barangolóknak vagy a kürtöskalács imádóknak :-))

Ne csak megkóstolhassátok, de el is készíthessétek saját kezűleg ezt a Hungarikum-nak nyilvánított édességet.

A „Kürtőskalács Tanoda” befogadó képessége egyszerre maximum 8 fő. Minimum létszám: 2 fő. Tapasztalataink alapján ez az a létszám, amivel szakszerűen és személyesen tudunk foglalkozni.

A workshopot szakképzett személyzet tartja, melynek során egy kis bevezető történetet követően végigkövetjük a kürtőskalács készítésének lépéseit a tészta összeállításától a sütésig és ízesítésig.

A workshop végeztével mindenki elfogyaszthatja vagy elviheti az általa készített kürtőskalácsot és egy névre szóló angol vagy magyar nyelvű oklevelet.

A workshop időtartama: 30 perc, max 45 perc.

Kürtöskalács rövid története:

Eredetileg a sütéshez szükséges fahengeren forgatták a kalácsot a forró parázs felett. Terméskövek között, szított parázson is lehetett sütni. Ilyenkor a hengerből kiálló vasrudakat a kövek támasztották alá. A mezővárosokban száraz kukoricaszár-darabokra tekerték fel a tésztát. Így ott a kalács mérete kisebb lett, innen maradt fent a villanyon sütött kürtőskalács kisebb mérete is. Ezt nem lehetett csíkokra szedni vagy darabolni. A 20. század elején a kürtőskalács felületét kristálycukorral és dióval kezdték ízesíteni. Ettől még kedveltebbé vált a készítmény. 

Az 1795-ös kézirat, mely értelemszerűen a korábban megtanult, ismert és elkészített ételeket, recepteket tartalmazza, olyan kordokumentum, mely bizonyság arra, hogy a kürtőskalácsot hazánkban a 18. század közepétől ismerik és fogyasztják, tehát több mint 200 éves múltja van. 

1858-ban Pesten, Heckenast Gusztáv által jelent meg Németh Susánna (Zsuzsanna) először Kassán kiadott szakácskönyve: a Magyar Szakácskönyv. A mű 12 kiadást ért meg a 19. században, amely szintén tartalmazza a kürtőskalács receptjét, azonban itt jelzővel Nagy dorong fánk néven. Az 1892-ben, Budapesten megjelent Valódi magyar szakácskönyv című munkájában Zilahy Ágnes által közzétett recept, szintén bizonyítja a magyarországi előfordulását a kürtőskalácsnak. 

L Sinkó Rozália összefoglaló tanulmánya alapján az 1930-as években a Tiszántúl, valamint a kis-sárréti településekkel szoros kölcsönhatásban lévő Bihar megye, népi táplálkozásáról a korszak két meghatározó néprajztudósának, Ecsedi Istvánnak és Szűcs Sándornak leírásából szintén írásos emlékek tanúsítják a kürtőskalács meglétét Magyarországon. Erre felé a kürtőskalácsot ˝fánsült˝ kalácsnak nevezték és ünnepek alkalmával készítették. 

A fent említett hiteles források igazolják, hogy a kürtőskalács, vagy az azonos módon elkészített, de tájegységenként másképpen nevezett süteményt a Kárpát- medence középső részén, jelenlegi határainkon belül, a 19. század első felétől készítették és készítik ma is. 

A kürtőskalács, mivel a székely tájegységben maradt fent a legautentikusabban, az erdélyi táplálkozáskultúra jelképévé vált. A régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítették, mely hagyomány napjainkban is él Székelyföldön.

Élmény időtartama
45 perc
A helyszín leírás

Az élményajándék helyszíne: Budapest.

informaciok

Írj nekünk e-mailt, minden kérdést hamar  megválaszolunk: info@meglepkek.hu, ha még ennél is gyorsabban szeretnéd a választ akkor itt jobb oldalt a chatablakban a kollégák munkaidőben (8:00-17:00-ig) megválaszolnak minden kérdést.

Díszboríték
Díszboríték

Különlegesen Exkluzív kialakítású aranynyomással, igényes formalakozással készült díszboríték - 1.850 Ft

Díszdoboz
Díszdoboz

Stílusos, elegáns fekete formalakozott díszdoboz ami már egy komplett ajándékcsomag – 1.990 Ft

Dísztok
Dísztok

Elegáns fekete formalakozott dísztok amivel ünnepélyes lesz a csomagolás – 1.990 Ft

Palackposta
Palackposta

Különleges "csomagolási" forma, az utalványt üveg palackba és fa dobozba csomagoljuk - 6.990 Ft

Narancs színű boríték
Narancs színű boríték

Egyszerű de mutatós narancssárga boríték utalvány átadáshoz – 250 Ft

Egyedi utalvány Puzzle formában
Egyedi utalvány Puzzle formában

Kreatív és vicces ajándékozási forma, a konkrét utalványról egyedi puzzle-t készítünk - 4.990 Ft

Fadoboz feszítő vassal
Fadoboz feszítő vassal

Igényes, vagány 27x27 cm-es faláda feszítővassal, szegekkel és benne az elrejtett utalvánnyal díszdobozban.  - 19.990 Ft

Kiugró ajándékutalvány
Kiugró ajándékutalvány

Egyedi csomagolási forma, a dobozt feltépve konfetti robban az ünnepeltre, az utalványt bele csomagoljuk - 4.490 Ft Nézd meg milyen a hatása!

Mágneses díszdoboz
Mágneses díszdoboz

Elegáns és komplett csomagolási forma, ami azonnal átadható – 2.990 Ft

Díszhenger
Díszhenger

Exkluzív, fekete díszhenger elagáns arany díszítéssel. Igazi különlegesség, az ajándék méltó díszítése – 1.990 Ft

Arany szülinapi díszboboz ajándék palack borral
Arany szülinapi díszboboz ajándék palack borral

Az élményutalványt palackpostába tekerjük amit egy ajándék üveg borral együtt elegáns arany "BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT" feliratú dobozba helyezünk - 11.990 Ft

Kürtöskalács Tanodában workshop Budapest belvárosában

28 000 Ft-tól
1 400 pont ügyfélkártyára