Pannonhalmi Bencés apátságról egy kis történeti összefoglaló:
A pannonhalmi bencés monostor szerzeteseinek életét századokon át, nap mint nap végig kísérte a szőlő és a bor. A második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai biztosította lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható a Pannonhalmi Főapátság újraindított pincészete.
A borászati látogatás során munkatársunk bemutatja a vendégeknek a pincészet épületegyüttesét a présházzal és a borházzal, ismerteti a borkészítés technológiai folyamatát, majd a vezetés befejezéseként a vendégek a Főapátság válogatott boraiból álló kommentált kóstolón vesznek részt.
Birtokméret: 50 hektár
Dűlők: Széldomb, Tavaszó, Babszökő, Packalló, Cseresznyés
Szőlőfajták: sauvignon blanc, rajnai rizling, olaszrizling, tramini, pinot blanc, chardonnay, viognier, királyleányka, pinot noir, merlot, cabernet franc
Talaj: lösz, homok, karbonát-maradványos barna erdőtalaj, Ramann-féle erdőtalaj
„16 szüreten van túl az Apátság, ebből 13 a növekedésről szólt, az utóbbi három a finomításról, cizellálásról. Nem szeretnénk még nagyobbak lenni, hanem az a cél, hogy sokkal jobban csináljuk, ami megvan. Szerencsére a bencések nyitottak, engednek kísérletezni, újítani, így nem veszek el a napi rutinban, hanem folyamatosan tanulhatok.” – Liptai Zsolt, borász
A látogatás a Pannonhalmi Apátsági Pincészet által szervezett szakszerű vezetéssel történik, amelynek keretében vendégeink betekintést nyerhetnek a bencés szőlő- és borkultúra történelmébe, megismerkedhetnek az új épületegyüttessel, illetve a borkészítés technológiai folyamataival, valamint megkóstolhatják borainkat. Jelentkezés az alábbi elérhetőségeken:
A kóstolás a pincészet hordós érlelőterében zajlik, ahol 15-16°C hőmérséklet uralkodik, ezért kérjük látogatóinkat, hogy megfelelő öltözetről gondoskodjanak.
Utalványbeváltást ezen a linken intézheted és utána telefonszámon már csak az időpontot kell egyeztetni kollégánkkal, hogy mikor viszed el az autót, mész a repülésre, hajózásra, stb https://meglepkek.hu/utalvany/bevaltas.
Élmény időtartama
A helyszín leírás
Átvételi módok
60.000 Ft feletti rendelés esetén INGYENES kiszállítás!
- hétköznap 16 óráig leadott megrendelésed a következő munkanapon megkapod, akár másnapra!
Fizetési módok
Írj nekünk e-mailt, minden kérdést hamar megválaszolunk: info@meglepkek.hu, ha még ennél is gyorsabban szeretnéd a választ akkor itt jobb oldalt a chatablakban a kollégák munkaidőben (H-P: 8:00-18:00-ig Sz:8:00-17:00-ig) megválaszolnak minden kérdést.