Nordic Walking túra és erdei meditáció ajándékba - Meglepkék

6 350 Ft-tól

Kosárba

Nordic Walking túra és erdei meditáció ajándékba

 

Ez egy ismerkedés a meditációval, egy lehetőség a természetben való elcsendesülésre.

Mit jelent mindez?
Kb. 2-3 órás, egyéni túravezetést és 1 órás rövid ismerkedést a meditációval, mindez természetes környezetben, az erdő támogató energiában és elszakadva az otthoni, megszokott komforttól.

Javasolt felszerelés:
– kényelmes, több rétegű öltözet és valami, amire ülsz.

A meditációról

“A meditáció során tökéletesen tudatosak és éberek vagyunk, de a tudatunk nem a külső világra vagy a körülöttünk zajló eseményekre összpontosít. Nem alszik, álmodik vagy fantáziál, hanem inkább tiszta, nyugodt, befelé összpontosít.”

Szvámi Ráma
A meditáció a tudat természetes állapota, legmagasabb rendű öröm, tiszta létezés.

Célja egyfajta kapcsolat az örökkévalóval, felismerni, hogy te vagy a béke, öröm, boldogság. A meditáció gyakorlása nem igényel és nem zavar bármely hitrendszerhez való tartozást. Gyakorlati, tapasztalati úton segíti a csend megélését.

Az egyre mélyülő tudatállapot folyamatában befolyásolható az elme nem tudatos működése, segítve ezzel egy új, önmegvalósító életminőség létrejöttét. Feltárul lényünk igazi indíttatása, így a figyelem áttevődhet a korábbi célokról – ahol főleg a félelmek és ambíciók domináltak. Ez egyfajta áthangolást jelent, esetleges kizökkenést a megszokott, kényelmes, olykor elavult sémákból – nem durva beavatkozást.

A meditációra hangolás fokozatos módszere több ezer éves hagyományon alapszik. Ezt egészítik ki az elmét egyensúlyba hozó légző- és testgyakorlatok, egyéb rávezető gyakorlatok.

A meditációs gyakorlat alapja az elengedés, megengedés. Az elengedés eleve energiafelszabadulást, szándékmentességet hoz, a figyelem kivonódik a gondolatokból.

Az elmefolyamatok – gondolat, álom, emlék, képzelet, érzelem, érzékszervi tapasztalások – megnyugszanak.

Ha tudod, hogy meditálsz már kiestél belőle.

A meditációban a tudatos ellazítás által relaxálsz, a légzés figyelésekor koncentrálsz, a gondolatok szabad áramlásakor szemlélődsz. A meditációs állapot ezeken túl van, add át magad a feltételek nélküli létezés örömének – anélkül, hogy megfigyelő lennél – időzz ebben az állapotban!

Vélemények

A különböző rávezető gyakorlatok és testtartások olyan élményt adtak nekem, amikre egyáltalán nem számítottam. Olyan gondolatokat indítottak el bennem, melyek meglepetésként értek. Érdekes visszagondolni, hogy milyen szívesen maradtam egy-egy gyakorlatban és az milyen hatással volt rám.Élveztem a rám fordított szakértő figyelmet.

Azóta jobban el tudom különíteni az eddigi életem során megélt tudatállapotaimat és könnyebben mozgósítom azt a szintet amelyikre szükségem van. Mintha egy rendszert raktunk volna össze az addigi ad-hoc elemekből.

Miért válasszam a Nordicot ajándékba? Mert ez egy igazi Egészség ajándék!

 • Ez egy egészségmegőrző, vitalizáló mozgásforma segít az ideális testsúly elérésében és megtartásában.
 • Csökkenti a krónikus megfázások esélyét,közelebb visz a természethez, változatos a terep és az útvonalak egy edzőteremhez képest vidám csapatélmény akár barátokkal, családdal is. Könnyen elérhető és kivitelezhető mozgás, egy pár bot és terepcipő, ami igazán szükséges hozzá amit természetesen mi adunk.

Nordic Walking egészségügyi hatásai
Az izmok 90%-át átmozgatja, erősíti, a botok helyes használatával csökken az ízületi terhelés a csípő, térd és boka területén, pl. a futáshoz képest állóképesség és keringésjavító, vérnyomáscsökkentő,növeli a tüdőkapacitást, a sejtanyagcserét a növekvő oxigénfelvétel agyműködés serkentő, intenzív zsírégető hatású, ízületi mozgékonyság növelő idegerősítő és koncentrációs képesség növelő.

A Nordic Walking eredete
A sífutók a nyári edzéseiken gyakorolták a mai Nordic Walkinghoz hasonló járótechnikát az 1950-es években. 1997-ben született meg a A Nordic Walking elnevezés, ami finnből fordítva botos gyaloglást jelent, ezzel önálló sporttá is vált.
2000-ben megalakult a Nordic Walking Iskolák Szövetsége Németországban, mely nálunk 2006 óta működik – itt szereztem szakmai ismereteimet.
Az évek alatt folyamatosan fejlődő sport technikai összetettsége teljes körűen biztosítja a test edzését kismamáktól a nagymamákig, a kedvtelésből mozogni vágyóktól a sportolókig.
Hatásai maximálisan megfelelnek az egészségügyi elvárásoknak (pl.: ízületkímélés, ideális lépéshossz, egészséges pulzustartomány, sejtanyagcsere, mentális feszültségoldás).

Javasolt felszerelés:

 • kényelmes többrétegű öltözet, hosszúnadrág
 • váltópóló igény szerint
 • felöltő ruha kimelegedés után meghűlés kivédésére főleg hidegebb időben
 • barázdált talpú cipő
 • ivóvíz (kisméretű hátizsákban vagy ivóövben)
 • szúnyog és kullancs elleni védelem
 • esőkabát érzés szerint
 • télen csúszásgátló
 • nordic walking lehetőleg metszett hegyű – bot, amit egy hónapig ingyenesen biztosítok.

Esőben is megyünk?
Ha szemerkél vagy várhatóan majd elered akkor igen.
Ha országos esőzés van, jég, felhőszakadás, vihar vagy nagyon erős szél akkor nem.
Az előrejelzéseket regionálisan érdemes nézni: itt
Bizonytalan időjárás esetén felírom a Nordic Walking –Gyaloglóedzések facebook oldalra, hogy megtartom-e a foglalkozást, ha nem egyértelmű számodra előtte 1-1,5 órával érdeklődhetsz sms-ben.

Javasolt felszerelés:

 • kényelmes többrétegű öltözet, hosszúnadrág
 • váltópóló igény szerint
 • felöltő ruha kimelegedés után meghűlés kivédésére főleg hidegebb időben
 • barázdált talpú cipő
 • ivóvíz (kisméretű hátizsákban vagy ivóövben)
 • nyáron szúnyog és kullancs elleni védelem
 • esőkabát érzés szerint
 • télen csúszásgátló
 • nordic walking lehetőleg metszett hegyű – bot, amit az első néhány alkalommal még biztosítok

Milyen Nordic Walking botot válasszak?
Általában mindannyiunk első benyomása erről a sportról, hogy elszánt arccal, botokkal kalimpálva rohangálnak emberek.
A Nordic Walking bot nem azonos a túra-, sí- vagy sífutóbottal.
Én a VDNOWAS sportos stílusnak köteleztem el magam, ezt tanítom neked, mely tartalmaz gyalogló, ugró és futó technikákat is,
összesen 25-öt. Szakmailag korábbi rekreációs sportoktatói ismereteim győztek meg ennek a stílusnak a hitelességéről, hatékonyságáról. A felsőtest átmozgatását, a botleszúrás technikája és a karmunka adja, melynek technikai segítője a ferdén metszett karmos vídia hegyű bot.

A botválasztás második szempontja a bot anyaga. Létezik alumínium, üvegszál és carbon keverék vagy tiszta carbon bot.
A felhasználás jellege dönti el, hogy melyiket válaszd. 
A harmadik szempont a helyes bothossz kiválasztása. Ezt érdemes velem egyeztetni és több bothossz kipróbálása után eldönteni.
Fontos az ideális botméret megtalálása a test adottságainak ismeretében, ez 1-2 alkalom, erre az időre biztosítok számodra tesztbotot. Túl rövid bot választásánál nem mozgatjuk eléggé át magunkat, a hosszú bot helytelen technikát eredményez.
A boltokban látható testmagasság/bothossz táblázatokra nem érdemes hallgatni, mert átlagszámok. Mindig a könyökpont és talaj távolsága a mérvadó.
Egy jó Nordic Walking bot bírja a tempót, segíti a precíz mozgás kivitelezését és jó ütéscsillapító.
Nagyon fontos, hogy lecsatolható csuklópántú (clip markolat) legyen a bot az edzés közbeni könnyed használat (vízívás, orrfújás, ruhaigazítás) miatt.
Minden Nordic Walking bothoz jár egy bothegyre húzható gumi tappancs. Sokan ezzel gyalogolnak aszfalton. Számomra ez segít a szállításnál, de nem javaslom a gumi tappancs használatát aszfalton a vibrációja miatt, könyökre és ízületekre káros hatása miatt.
Ha mindenképp betonon tudsz vagy szeretnél gyalogolni speciális aszfalthegy beszerzése szükséges.
Ha megtaláltad a számodra ideális bothosszt a fix méretű bot vásárlását javaslom. Teleszkópos botot csak hosszabb túrákra (Camino) javaslok, hogy a hátizsákba elcsomagolható legyen. A teleszkópos bot nehezebb, költségesebb és a sok mozgó alkatrész miatt könnyebben meghibásodhat.

Milyen cipőt válasszak?
A Nordic Walking sport két legfontosabb kelléke a bot és a megfelelő cipő.
A cipőt terepen használod ezért a legfontosabb, hogy barázdált talpú legyen és hajlékonyabb talpú. Az évszaknak megfelelő nedvszívó zoknival legyen számodra nagyon kényelmes,
egy cipő, ami feltöri a lábat az egész mozgást megkeserítheti. Téli verzióban vízálló túracipő vagy túrabakancs. Nyárra könnyedebb túracipő.
Egy 2 órás edzésre nem szükséges felsőkategóriás sportcipő, ezeket hosszabb túrázáshoz tervezték.
A merev talpú minőségi magashegyi bakancsok sziklás terepre valók, 2000 m felett,
természetesen biztonságosak és védik a bokát, a Nordic Walking könnyed suhanását kevésbé segítik.
Futócipőt csak akkor javaslok, ha sok futótechnikát használ valaki, akkor is terepfutó cipőt.
Nem alkalmas terepre a sportcipőnek kinéző városi használatra tervezett cipő.

Gyerekeknek hány éves kortól javasolt a Nordic Walking?
Általában 10-12 éves kortól javaslom a részvételt, az idegrendszer fejlettsége, a végtagok koordinációja miatt. Nagy eltérés van náluk a feladattartás tekintetében. Korábban sportolt gyerek a felnőttek számára is lenyűgöző, intenzív gyaloglásra képes, igazi kihívás ez számára.
Kevésbé testtudatos gyermeknél fontos a motiváció, hogy lépésről-lépésre élvezze az új mozgást, ami koncentrálttá, kitartóbbá teszi a tanulásban is.
Alapszempont, hogy ne csak a szülő kedvéért jöjjön el, különben csak a sziklák és rókalyukak világa nyűgözi le, pedig egy jó edzésen a mozgás öröme és a természet csodálata karöltve járnak. Felső korhatár nincs.

Átvételi módok

Elektronikus utalvány
Azonnal letölthető, kinyomtatható, éjjel-nappal elérhető
Személyesen irodánkban

címünk: 1095 Budapest, Tinódi Lantos Sebestyén köz 1. (sarok üzlet).

 

TÉRKÉP ITT!

 

(rendelhetsz/átvehetsz hétköznap munkaidőben 8-17 között)
Futárszolgálat: 1.790 Ft

60.000 Ft feletti rendelés esetén INGYENES kiszállítás!

- 60.000 Ft felett INGYENES!
- hétköznap 16 óráig leadott megrendelésed a következő munkanapon megkapod, akár másnapra!

Fizetési módok

Bankkártyával online a weboldalon keresztül
Banki átutalással
Készpénzzel irodánkban
Futárnak készpénzzel vagy bankkártyával
OTP és K&H Szépkártyával

Írj nekünk e-mailt, minden kérdést hamar  megválaszolunk: info@meglepkek.hu, ha még ennél is gyorsabban szeretnéd a választ akkor itt jobb oldalt a chatablakban a kollégák munkaidőben (8:00-17:00-ig) megválaszolnak minden kérdést.

Nordic Walking túra és erdei meditáció ajándékba

6 350 Ft-tól
317 pont ügyfélkártyára

Kapcsolódó élmények