Mit is tudunk az Apák napjáról? Miért nem annyira híres, mint az Anyák napja? - Meglepkék

Mit is tudunk az Apák napjáról? Miért nem annyira híres, mint az Anyák napja?

Mikor tartjuk? Tartja a világ az apák napját?

Az apák napja egy olyan ünnep, amelyben világszerte az apaságot és az apák szerepét ünneplik. Az apák napja lehetőséget ad arra, hogy hálát és megbecsülést fejezzünk ki azoknak az édesapáknak, akik hozzájárulnak életünk formálásához és szeretetteljes gondoskodásukhoz, a megfelelő értékrendünk kialakulásához.

Ez az ünnep alkalom arra is, hogy felismerjük az apák fontosságát és befolyását a családokban és a társadalomban és a gyereknevelésben.

Az apák napjának eredete:

Egészen az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. Az első apák napját az Egyesült Államokban tartották meg, ahol Sonora Smart Dodd leányként arra az ötletre jött, hogy az apák szerepét is ünnepeljék hasonlóképpen, mint az anyák napját. 

Dodd apja, William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét az édesanyjuk halála után, és a leányzó felismerte az apai áldozatokat és elkötelezettséget.

A kezdeti próbálkozások után az apák napját hivatalosan 1972-ben tették hivatalossá az Egyesült Államokban, amikor Richard Nixon elnök aláírta az apák napjának hivatalosan elismerő törvényt. Azóta az apák napját a világ számos országában ünneplik, bár különböző dátumokon.

Az apák napja általában június harmadik vasárnapjára esik, de vannak olyan országok, ahol más időpontban tartják meg. Nálunk ez idén június 18-a lesz!

Az ünnep során az apák és a leendő apák egy kis saját figyelmet, kedvességet kapnak a családtagoktól. Az ajándékok, köszöntők és szeretetteljes gesztusok általában részei az ünneplésnek. Az apák napja lehetőséget ad a gyermekeknek és a feleségeknek arra, hogy kifejezzék szerelmüket, szeretetüket az apák iránt.

Az apaság számos szerepet és felelősséget tartalmaz. Az apák gondoskodnak a családjuk anyagi biztonságáról, bár ez már sok helyen kiegyenlítődött vagy a hölgyek javára billent át, de egy olyan családban ahol igazán egyenrangú partnerként viszonyulnak egymáshoz, a társat látják egymásban nem lehet gond okozója ha bizonyos területen felcserélődnek a szerepek!

A lényeg, hogy kialakult egy nap amikor kedveskedhetünk az APUKÁKNAK!

Adunk pár ötletet mivel lepheted meg apukádat:

  1. Kirándulás együtt: Szervezhetsz egy családi kirándulást egy közeli parkba vagy erdőbe, ahol együtt élvezhetitek a friss levegőt és kikapcsolódhattok. Vigyetek egy piknikkosarat tele finomsággal.
  2. Gasztronómiai élményajándék: Foglalj asztalt egy jó étteremben, ahol apukád kedvenc falatjai rendelhetők. Lehetőleg olyan helyet válassz, amit ő már régóta szeretett volna kipróbálni.
  3. Extrém élmények: Ha apukád szereti az izgalmas kalandokat, Adhatsz neki élményajándékot! Ferrari vezetést versenypályán, ejtőernyős tandemugrást, lövészetet, Mustangbérlést, VR kalandot
  4. Kulturális események: Vásárolj jegyet egy koncertre, színházi előadásra vagy sporteseményre, amit apukád szeretne megnézni. Együtt élvezhetitek a kulturális élményt.
  5. Wellness és kikapcsolódás: Foglalj egy wellness hétvégét egy szállodában, ahol apukád végre pihenhet, masszázst kaphat és élvezheti a medence vagy a szauna nyújtotta kényeztetést.
  6. Ajándékutalvány: Vásárolhatsz egy élményajándékutalványt, amely lehetővé teszi apukádnak, hogy válasszon saját kedvére való élményt. Ez lehet egy spa kezelés, hőlégballonozás, íjászat, vezetéstechnikai tréning vagy bármi más, ami érdekli.
  7. Hobbi alapú élmények: Vegyél részt apukáddal egy olyan kalandot, workshopot, amit mindketten szerettek, például közös horgászat, golfozás vagy festészetóra.

Fontos, hogy az élményt az apukádnak érdeklődési körének és személyiségének megfelelően válaszd ki. 

A legfontosabb az, hogy egy olyan élményt ajándékozz neki, amely emlékezetes és örömteli pillanatokat nyújt.

Boldog Apák napját!