A hőlégballonos repülés varázsa - Meglepkék

A hőlégballonos repülés varázsa

Utazni a szelek szárnyán, lebegni ég és föld között, látni a végtelen táj szépségét, hagyni hogy a szél simogassa az arcodat – aki a repülés szerelmese, annak nem kell tovább részletezni azt a semmivel sem helyettesíthető különleges élményt, amit a hőlégballonozás jelent.

A hőlégballonozás története

A hőlégballonozás a legrégebbi repülési forma – 120 évvel megelőzve a repülőgépet az ember először hőlégballonnal emelkedett sikeresen a levegőbe, 1783-ban.

Az első működő ballon feltalálói Franciaországban, Annonay városában született Montgolfier fivérek voltak, akik papírból és szövetből készült „zacskók” reptetésével kísérleteztek.

Felismerték, hogy ha lángot tartanak a zacskó szájához, akkor a zacskó megtelik meleg levegővel és felrepül Ezen felbuzdulva építettek egy hatalmas papírral bélelt selyem ballont, melyet 1783 Június 4-én mutattak be Annonay piacterén. A .ballonjuk, becslések szerint 1600 – 2000 méterre emelkedett. 

A következő lépés a cél felé 1783.szeptember 19-én Versailles-ben  volt, amikor a hőlégballonjuk egy báránnyal, egy kakassal és egy kacsával a fedélzetén nyolc percet repült XVI.-ik Lajos és az egész francia udvar előtt. 

Nem sokkal ezután –  1783. november 21-én – elvégezték az első olyan repülést, amelyben már ember utazott. 

A hőlégballon részei

Egy hőlégballonnak három fő része van:  a kupola, az égő és a kosár.

A hőlégballonok különböző méretben és formában készülnek:vannak speciálisan versenyzésre szánt ballonok, amelyek csak a versenyzőt “ viszik magukkal”, áramvonalasabb formájuk és kisebb méretük gyorsabb reagálást és gyorsabb emelkedést-süllyedést tesz lehetővé nagyobb társaikhoz képest. 

A KUPOLA

A kupola lényegében maga a ballon, ami magában tartja a meleg levegőt.

A mai modern hőlégballonok anyaga egyszerre rendelkezik nagy szakítószilárdsággal és minimális légáteresztő képességgel, illetve találhatunk köztük lángálló anyagokat is. 

AZ ÉGŐ

Az égő segítségével melegítik fel a kupolában lévő levegőt, ez biztosítja a repüléshez szükséges felhajtóerőt. 

A HŐLÉGBALLON KOSÁR

A kosár maga az “utastér”, amely a pilóta és a gázpalackok mellett az utasokat is hordozza.Különféle kialakításúak és méretűek az egyszemélyestől a 32 személyesig.

A hőlégballon méretei

A legkisebb, az egyszemélyes, kosár nélküli hőlégballon – a „hopper” vagy „cloudhopper”  térfogata alig 1000 m³ – a pilótája egy ülésen ül, vagy az ejtőernyő hevederéhez hasonló hámot visel.  

A leginkább jellemző méret a 2500 m³, az ilyen ballon 3-4 személyt szállít. 
https://meglepkek.hu/elmeny/suhanj-holegballonnal-siofok-felett

A nagy hőlégballonok térfogata a 15 000 köbmétert is eléri, és két tucat személy szállítására alkalmasak
https://meglepkek.hu/elmeny/balatoni-holegballonozas

Amit a hőlégballonozásról tudnod kell

    • A hőlégballonozás nagyon időjárásfüggő – a szeles idő, esős idő kizáró ok.  Repülni csak szélcsendes (10-12 km/h talaj szél alatti), csapadékmentes, stabil időjárás és jó látási viszonyok mellett lehet. 
    • Nem lehet bármely napszakban repülni – csak a napfelkelte utáni és a napnyugta előtti pár óra áll a rendelkezésedre.  Ennek az oka a termikek (meleg levegő feláramlás) elkerülése.
    • Nem kell télnek öltözni, ha hőlégballonozni indulsz – sőt – felszálláskor még meleged is lesz a kupola felfűtése miatt.
    • Igazi csapatmunka vár rád – a csapat egy pilótából és a hőlégballon méretétől függően 2-5 képzett személyből áll, akik közösen végzik a repülés előkészítését és a ballon felállítását. Aztán jössz a kedveseddel, családdal, barátokkal akik beszállnak a kosárba.
  • Nem kell félned – a hőlégballonozás a legbiztonságosabb repülési forma. – nincs benne annyi elromlásra hajlamos kütyü, mint a repülőgépben, ezért a műszaki meghibásodás esélye elenyésző.
  • Csak a leszállás lehet kissé zötyögősebb – igen, talán ez az egyetlen negatívum, ami említést érdemel. Mivel a hőlégballonon nincs  fék, csak a súrlódás és az állítja meg, hogy a pilóta a kupola lebontásával “kiveszi a szelet a vitorlából”. Ezzel nincs is gond, ha a talaj menti szél gyenge (1-6 km/h), mert a hőlégballon ugyanolyan simán és puhán száll le, mint ahogy felszállt. Viszont ha a leszállás erősebb szélben történik akkor a ballon sebessége nagyobb – földet éréskor a kupola tehetetlensége jó pár méteren keresztül vonszolja a kosarat, míg az végül állva vagy az oldalára dőlve meg nem áll. 
  • A hőlégballonos repülésnek nincs felső korhatára, bárki repülhet aki kibírja, hogy közel egy órát kell állnia a repülés ideje alatt. 

 Szeretnéd átélni a Hőlégballonos repülés szabadságának élményét?Akkor Klikk ide!!!